Pomoc


Rejestracja odbywa się za pomocą dwóch kanałów:
  • Rejestracja przez facebook.com:
    system pobiera z konta fecebookowego zdjęcie profilowe, imię, nazwisko, adres e-mail oraz listę znajomych użytkownika. Ta rejestracja jest rekomendowana z uwagi na pobranie listy znajomych.
  • Rejestracja przez portal:
    system poprosi o wypełnienie formularza rejestracji. W każdym momencie będzie możliwość połączenia założonego konta z kontem facebookowym w zakładce ustawienia. Połączenie jest rekomendowane z uwagi na pobranie listy znajomych.
Uwaga! Ze swoim kontem facebookowym możesz połączyć tylko jedno konto na portalu. Zatem aby w pełni wykorzystywać możliwości serwisu zachęcamy do posiadania jednego konta.

Na stronie głównej znajdują się następujące elementy:

  • Wyszukiwarka
  • Przyciski - dodaj ogłoszenie, zaproś znajomych, logowanie
  • Najczęściej wyszukiwane kategorie
  • Najnowsze ogłoszenia przedmiotów i usług
  • Krótki opis portalu

Wyszukiwarka posiada dwa przyciski, tj. "usługi" (domyślny) oraz "przedmioty", które związane są ze zmianą obszaru wyszukiwania. Wyszukiwarka po wpisaniu trzeciej litery tekstu podaje podpowiedzi.


Na wyszukiwarce pojawia się animowany napis (wysuwany w prawo) z losową kategorią. Po kilku sekundach napis zostanie cofnięty i pojawi się następny.


Wyszukiwarka posiada wybór lokalizacji.

Na stronie głównej znajdują się następujące elementy:

  • Wyszukiwarka
  • Przyciski - dodaj ogłoszenie, zaproś znajomych, avatar + imię i nazwisko,
  • Najczęściej wyszukiwane kategorie
  • Najnowsze ogłoszenia przedmiotów i usług
  • Krótki opis portalu

Wyszukiwarka posiada dwa przyciski, tj. "usługi" (domyślny) oraz "przedmioty", które związane są ze zmianą obszaru wyszukiwania. Wyszukiwarka po wpisaniu trzeciej litery tekstu podaje podpowiedzi.


Na wyszukiwarce pojawia się animowany napis (wysuwany w prawo) z losową kategorią. Po kilku sekundach napis zostanie cofnięty i pojawi się następny.


Wyszukiwarka posiada wybór lokalizacji domyślnie ustawiony na lokalizację podaną podczas rejestracji lub zmieniona w zakładce ustawienia.


Przycisk "imię i nazwisko" (menu) rozwija się na następujące kategorie:

  • Moje ogłoszenia
  • Wiadomości
  • Znajomi
  • Moje oceny
  • Moje punkty
  • Ulubione
  • Ustawienia
  • Wyloguj

Po najechaniu na przycisk "dodaj ogłoszenie" i kliknięciu w niego pojawia się okno wyboru dodania ogłoszenia usługi lub produktu. Po wyborze jednej opcji pojawia się czysty formularz, w którym należy wypełnić poniższe dane:

  • ETAP I
    • Wybór kategorii (usługi do pięciu, przedmioty jedna)
    • Nazwa ogłoszenia celem uzyskania unikatowego linku - przykład:
      www.znajomyznajomego.pl/uslugi/unikatowy-link
      (forma skrócona: www.znzn.pl/uslugi/unikatowy-link)
    • Opis usługi lub przedmiotu
    • Dane firmy (opcjonalnie, wymaga zaznaczenia), tj. nazwa firmy, NIP, REGON, adres
    • Dane kontaktowe, tj. imię, nazwisko (wyświetlane jako pierwsza litera nazwiska) miasto, opcjonalnie ulica i numer.
  • ETAP II
    • Zdjęcia (do dziesięciu, pierwsze jest zdjęciem głównym).
  • ETAP III
    • Publikacja ogłoszenia

Znajdują się tam dane podane w punkcie 4. Jest również możliwość dodania oceny oraz napisania wiadomości do ogłoszeniodawcy. Pojawiają się avatary wspólnych osób łączących szukającego z właścicielem ogłoszenia.

Po wpisaniu frazy w wyszukiwarkę oraz zatwierdzeniu jej przyciskiem "enter" (lub klikając w "szukaj") pojawia się:

  • Lista ogłoszeń. Na liście wyświetla się 10 - 12 ogłoszeń w skróconej formie (kliknięcie w rekord przeniesie nas do pełnej karty ogłoszenia).
    Ogłoszenie w formie skróconej składa się z pierwszego zdjęcia dodanego do ogłoszenia, opisu ogłoszenia oraz avatarów osób łączących szukającego z ogłoszeniodawcą.
  • Mapa google (lewa strona ekranu). Na mapie będą znajdują się punkty odzwierciedlające listę ogłoszeń.
  • Przestrzeń przeznaczona na reklamy.

W tej zakładce wygenerowany jest unikatowy link, który możesz rozesłać do swoich znajomych (lub nieznajomych). Sposób wysłania nie jest istotny. Nowy użytkownik zakładając konto przez ten adres sprawi, iż na Twoim koncie (jako osoby polecającej) pojawią się dodatkowe punkty. Każdy taki znajomy to 100 punktów, czyli równowartość 10zł.

Lista wszystkich dodanych ogłoszeń z podziałem na usługi, produkty oraz ogłoszenia zakończone. W tym miejscu znajduje się możliwość wyróżnienia ogłoszenia oraz statystyki. Ogłoszenie usług jest aktywne bezterminowo. Ogłoszenia przedmiotów wygasają po 30 dniach. Istnieje możliwość darmowego przywrócenia zakończonych ogłoszeń.

Jest to miejsce, w którym przechowywane są wiadomości, które wysłałeś lub otrzymałeś na portalu. Każda nowa wiadomość spowoduje wyświetlenia komunikatu. W zakładce wiadomości znajduje się "apel".

Zadaniem tej funkcji jest przekazanie krótkiej informacji tekstowej wszystkim znajomym użytkownika. Ponadto apel, który zostaje opcjonalnie przypisany do kategorii trafia do ogłoszeniodawców, którzy posiadają w niej ogłoszenie.


Osoba, która odczyta apel może na niego odpowiedzieć. Pojawia się on w formie komunikatu w lewym dolnym rogu ekranu tuż nad paskiem informacyjnym. Po określonym przez nadającego czasie 12h, 24h lub 36h apel jest usuwany automatycznie z systemu.

Jest to obszar na dole ekranu, na którym wyświetlane są informacje o wyszukiwaniu Twoich znajomych oraz o dodanych przez nich ogłoszeniach. Ponadto zostaną wyemitowane informacje od osób nieznajomych, które wyszukują w kategorii, w których posiadasz ogłoszenie. Pasek może zostać zminimalizowany. Opcja uwidocznienia aktywności może zostać wyłączona w zakładce ustawienia

Możliwość zmiany ustawień konta oraz połączenia lub rozłączenia konta z facebookiem. Zmienisz tam hasło oraz podstawowe dane. W ustawieniach znajduje się przycisk do ukrycia lub ujawnienia aktywności na portalu. Ze względów bezpieczeństwa zalecamy aby hasło nie było udostępniane przez Ciebie osobom trzecim oraz żeby różniło się od hasła na facebooku.

Możliwość zmiany ustawień konta oraz połączenia lub rozłączenia konta z facebookiem. Zmienisz tam hasło oraz podstawowe dane. W ustawieniach znajduje się przycisk do ukrycia lub ujawnienia aktywności na portalu. Ze względów bezpieczeństwa zalecamy aby hasło nie było udostępniane przez Ciebie osobom trzecim oraz żeby różniło się od hasła na facebooku.

Znajdują się tam informacje odnośnie ocen uzyskanych przez ogłoszeniodawcę. Jeżeli nie zgadzasz się z otrzymaną oceną to możesz zgłosić ten fakt do Administracji portalu poprzez formularz zgłoszeniowy. Bez zbędnej zwłoki otrzymasz odpowiedź, która zweryfikuje Twoją ocenę.

W tej podstronie znajduje się wykaz wszystkich Twoich znajomych. Są tam zarówno znajomi z facebooka, którzy mają konto w serwisie oraz znajomi dodani na portalu. Do każdego z nich możesz wysłać wiadomość na wewnętrznym komunikatorze ZnajomyZnajomego.pl.

Każde ogłoszenie oznaczone przez Ciebie gwiazdką trafia do tej zakładki. Ma to na celu łatwy dostęp do usług i produktów, które Cię interesują. Możesz w dowolny sposób dodawać i usuwać ogłoszenia w tej zakładce.